If you wanna do something right,
you have to do it right from the start.

Premium brandy requires
premium fruits.


Šta je vrhunsko voće?

Proizvod konzumnog kvaliteta, koji se bere na vrhuncu zrelosti kada je i procenat šećera najviši, pre nego što plod otpadne. Ovako strogi kriterijum pri odabiru voća Perun rakiji daje bogat i čist voćni ukus. Nakon pranja i mlevenja voće se transportuje u inox tankovima. Ovakav prenos omogućava da ukus i aroma voća ostanu potpuno sačuvani.

Fermentacija

Proces fermentacije u Perun destileriji zasniva se na tradicionalnom znanju, prikupljanom i proveravanom kroz generacije zaljubljenika u ovo piće. Samo vrsni poznavaoci mogu da procene odgovarajuće uslove fermentacije za svako pojedinačno voće, iz sezone u sezonu. Modernizacija je dovela do preciznog, kontrolisanog procesa kojim se uz dodatak samo kvasca iz voćnog šećera dobija najkvalitetniji alkohol. Ceo proces je potpuno prirodan i u skladu sa najvišim zdrastvenim standardima.

A great moment deserves a great drink

Perun Distillery Online Store

Destilacija – Pečenje

Proces destilacije se naziva pečenje rakije i u Perun destileriji se vrši frakciona destilacija u bakranim kazanima malih zapremina. Bakarni kazani su najkvalitetnije izrade. Bakar je tradicionalno poznat kao metal koji pozitivno deluje na ukus i miris voćnih rakija, daje čistiji miris i ukus. Redestilacija koja je obavezna za sve Perun rakije dovodi do stvaranja kvalitetnog, prijatnog alkohola.Redestilacija ima za cilj odstranjivanje štetnih materij, ali i očuvanje onih materija koje rakiji daju željeni ukus. Neophodno je veliko znanje i iskustvo da bi se dobila kvalitetna rakija harmoničnog ukusa i prepoznatljivog voćnog mirisa.

Odležavanje – Sazrevanje

Proces traje 12 meseci i ima za cilj dobijanje rakije koja ima željeni procenat alkohola. Proces sazrevanja se vrši u odgovarajućim sudovima, u Perunu se koristi kvalitetni hrast i tokom sazrevanja rakija postaje pitkija i mekša sa izraženim bukeom. Kvalitet rakije se određuje i prema vremenu njenog sazrevanja te tako Perun rakije odleže minimum 2 godine.

Stabilizacija – Finalna priprema

Kontrolisano spuštanje temperature tokom određenog perioda i filtriranje rakije mikronskim filterima zaslužno je za dobijanje piće savršene čistoće i boje. Tokom prozvodnje Perun rakije koriste se isključivo samo voće, kvasac i najkvalitetnija voda. Proizvodnja Perun rakije je na ekološki najvišem nivou i tokom nje se koristi minimum energenata.